Keuzestress bij puppy’s

Leer hoe puppy’s omgaan met keuzestress en ontdek tips om hen te helpen bij het maken van keuzes.

Featured image for “Keuzestress bij puppy’s”

Misschien ken je het wel: je bent uitgenodigd voor een verjaardag, de finale van ‘The Voice’ is op tv, en er opent net een nieuwe winkel met exclusieve aanbiedingen. Helaas moet je hiervoor de deur uit, want de ‘sale’ is niet online. Je kunt maar één ding kiezen, opnemen met de nieuwe decoder is nog spannend en een finale terugkijken is ook niet zo leuk. Je moet dus een keuze maken.

Voor puppy’s is dit niet anders.

Ze rennen over het speelveld, ruiken een interessant luchtje, zien een andere hond lopen en horen tegelijkertijd hun baasje roepen dat ze moeten komen. Eigenlijk is het een beetje vreemd dat we verwachten dat onze hond zonder aarzeling naar ons toekomt.

Meerdere dingen tegelijk

Een puppy wordt continu blootgesteld aan allerlei soorten prikkels. Hij hoort, ziet, ruikt, voelt en proeft, soms allemaal tegelijk. Net als mensen kunnen honden zich niet op alles tegelijk concentreren. Hij kan niet tegelijkertijd spelen met een andere hond en snuffelen aan een interessante vuilnisbak. Hij kan niet tegelijkertijd vluchten voor een eng paard en rustig tegen een boom plassen. Hij kan niet tegelijkertijd jagen op een konijn, graven in de grond en naar zijn baasje toe komen. Net als wij kan een puppy vaak maar één ding tegelijk doen. Dat betekent dat jouw puppy ook moet kiezen.

Het meest interessante

Wanneer je een keuze moet maken, weeg je verschillende zaken tegen elkaar af. Is het erg om dat programma te missen? Heb ik die extra broek echt nodig? Als volwassenen kunnen we nadenken over de gevolgen van onze keuzes en zo (hopelijk) de beste beslissing nemen voor nu en in de toekomst. Let wel, zelfs voor ons als volwassenen lukt dit niet altijd; bijvoorbeeld, je had je voorgenomen om op tijd naar bed te gaan, maar het lukte niet omdat het zo gezellig was.

Voor puppy’s werkt dit ook, maar zij denken niet na over de gevolgen van hun beslissingen. Ze moeten kiezen tussen andere honden, een verleidelijk luchtje, of jou. Waar denk je dat ze voor kiezen?

De afweging

Als jouw puppy graag met andere honden speelt, zal hij daarvoor kiezen. Maar als jouw puppy bang is voor andere honden en steun bij jou vindt, zal hij waarschijnlijk snel naar jou toe komen. Is jouw puppy dol op lekkere geurtjes, dan zal hij eerder blijven snuffelen. En… als het een puppy is die zijn baas het allerbelangrijkst vindt, zal hij naar jou komen. Helaas hebben veel puppy’s dat laatste nog niet door.

Jij als belangrijkste

Het is niet moeilijk om de belangrijkste persoon voor je puppy te worden.

Besef dat je op dit moment misschien nog niet de belangrijkste persoon voor jouw puppy bent. Dit moet je hem nog leren door heel leuk te zijn. Je kunt heel gemakkelijk superleuk zijn door vaak iets héél lekkers bij je te hebben. Dit past perfect in het leerproces waarbij je puppy moet leren dat jij het leukste bent. Roep jouw puppy, geef hem wat lekkers en… hij mag weer verder spelen. Dat is leuk! Soms lijn je hem even aan, bijvoorbeeld wanneer je naar huis wilt of zomaar een keer, en dan laat je hem weer vrij. Zolang hij maar leert dat het heel vaak heel leuk is om bij jou te komen.

Niet in één keer

Dit lukt natuurlijk niet in één keer. Als je je puppy meeneemt naar het bos met veel afleidingen, en hij nog niet weet dat jij het leukste bent, zal het niet werken. Hij moet het eerst leren. Oefen dit daarom eerst in huis en vervolgens op rustige plekken buiten. Daarna kun je geleidelijk aan steeds drukkere plekken opzoeken. En hij zal leren dat als hij naar jou komt, hij iets lekkers krijgt en weer verder mag. Zo simpel kan het zijn. Jij maakt de keuze om hem te leren dat jij de leukste bent.


Image

Krijg 7 dagen gratis toegang tot onze online puppy cursus

Gratis aanmelden